2310244090, 6932623300 vkamperidis@outlook.com

Έγκαιρη διάγνωση καρδιοπαθειών με Υπερηχοκαρδιογραφία Παραμόρφωσης

 

Η εξέλιξη της υπερηχοκαρδιογραφίας έχει φέρει τα τελευταία έτη μια νέα μέθοδο για βελτίωση της απεικόνισης της καρδιάς, που παρέχει περισσότερες και κλινικά σημαντικές πληροφορίες: την υπερηχοκαρδιογραφία παραμόρφωσης του μυοκαρδίου. Η τεχνική αυτή της υπερηχοκαρδιογραφίας είναι μια ευαίσθητη μέθοδος εκτίμησης της συστολικής λειτουργίας του μυοκαρδίου (εικόνα). Μπορεί να ανιχνεύσει δυσλειτουργία του μυοκαρδίου σε πρώιμα στάδια νόσου, νωρίτερα από την κλασσική υπερηχοκαρδιογραφία και πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων. Έχει ιδιαίτερη κλινική σημασία σε ασθενείς με μυοκαρδιοπάθειες, με καρδιακή ανεπάρκεια, σε καρκινοπαθείς ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία καθώς και σε ασθενείς που πάσχουν από ρευματικά νοσήματα. Η τεχνική αυτή δίνει πληροφορίες που οδηγούν στην έγκαιρη διάγνωση της προσβολής της καρδιάς πριν ακόμα την εκδήλωση των συμπωμάτων και βοηθά στην έναρξη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης συμβάλλει στην ακριβή παρακολούθηση της λειτουργίας του μυοκαρδίου μετά από θεραπεία.  Στους ασθενείς με βαλβιδοπάθειες έχει ένδειξη για την ταχύτερη εντόπιση της δυσλειτουργίας του μυοκαρδίου, με στόχο την αντιμετώπιση της βαλβιδοπάθειας την κατάλληλη χρονική στιγμή πριν προκληθεί μη-ανστρέψιμη βλάβη στη λειτουργία της καρδιάς.

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται στα πλαίσια του διαθωρακικού υπερηχογραφήματος της καρδιάς χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του ασθενούς.

 

 

 

 

 

Ο ιατρός έχει εκπαιδευτεί στη συγκεκριμένη τεχνική στο Hammersmith Hospital του Λονδίνου και στο Leiden University Medical Centre της Ολλανδίας και είναι πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC) για την διενέργεια της εξέτασης.

Βασίλειος Καμπερίδης MD, MSc, PhD, FESC

                                                                                      Καρδιολόγος