2310244090, 6932623300 vkamperidis@outlook.com


Απεικόνιση της Παιδικής Καρδιάς
   

 

Η κύρια μέθοδος απεικόνισης της παιδικής καρδιάς είναι η υπερηχοκαρδιογραφία. Είναι μια μέθοδος, ανώδυνη, αναίμακτη, χωρίς ακτινοβολία, που πραγματοποιείται και σε καρδιολογικό εξωτερικό ιατρείο με τον γονιό δίπλα στο παιδί και μπορεί άφοβα να επαναλαμβάνεται εαν κρίνεται σκόπιμο από τον θεράποντα ιατρό.

 

Διερεύνηση Φυσήματος

Το υπερηχοκαρδιογράφημα είναι χρήσιμο για παιδιά που διαγιγνώσκονται με φύσημα από την/τον παιδίατρό τους. Η εξέταση αυτή μπορεί να αναδείξει την ανατομία και φυσιολογία της καρδιακής λειτουργίας και να καθυσηχάσει τον γονέα σε περίπτωση λειτουργικού «αθώου» φησύματος, αλλά και να διαγνώσει μια συγγενή βαλβιδοπάθεια (όπως δίπτυχη αορτική βαλβίδα, στένωση πνευμονικής βαλβίδας, Ebstein τριγλώχινας, πρόπτωση μιτροειδούς) ή ένα εκ γεννετής ανατομικό έλλειμα της καρδιάς, μια «τρύπα» (όπως μεσοκολπική επικοινωνία, μεσοκοιλιακή επικοινωνία, ανοικτός βοτάλιος πόρος),  που διαταράσσει την φυσιολογική ανατομία της καρδιάς και ίσως απαιτεί σύγκλιση, εαν επιβαρύνει την συνολική καρδιακή λειτουργία.

 

Παιδί & Άθληση

Η υπερηχοκαρδιογραφία συμβάλλει καθοριστικά στη διάγνωση των μυοκαρδιοπαθειών, όπως της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, που είναι η συχνότερη αιτία θανάτου σε νέους αθλητές και χαρακτηρίζεται από έκκεντρη υπερτροφία του μυοκαρδίου. Τα υπόλοιπα είδη μυοκαρδιοπαθειών όπως η αρρυθμιογόνος δυσπλασία της δεξιάς κοιλίας, η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, το non-compaction σύνδρομο διαγιγνώσκονται και αυτά υπερηχοκαρδιογραφικά και ακολούθως επιβεβαιώνονται με τη μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Επιπλέον, η υπερηχοκαρδιογραφία μπορεί να βεβαιώσει την έκφυση του στελέχους της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας από τη σωστή ανατομική της θέση και να αποκλείσει μια τυχόν ανατομική παραλλαγή που έχει αναδειχθεί στην 2η αιτία θανάτου σε νεαρούς αθλητές. Βέβαια η καλύτερη μέθοδος απεικόνισης των στεφανιαίων αγγείων είναι η αναίμακτη αξονική στεφανιογραφία, αλλά αυτή περιλαμβάνει την έκθεση σε ακτινοβολία και εφαρμόζεται σε πολύ επιλεγμένες περιπτώσεις.

 

 

 

Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα

 

 

Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια

 

Ο ιατρός έχει πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC) & την Ευρωπαική Παιδοκαρδιολογική Εταιρεία για την διενέργεια υπερήχου triplex καρδιάς σε Συγγενείς Καρδιοπάθειες ενηλίκων και παίδων.

 

     Βασίλειος Καμπερίδης MD, MSc, PhD, FESC

                                                                                                                     Καρδιολόγος