2310244090, 6932623300 vkamperidis@outlook.com

Διοισοφάγειος Τρισδιάστατη (3D) Υπερηχοκαρδιογραφία

Η απεικόνιση της καρδιάς σε 3 διαστάσεις (3D) στο χώρο είναι η μέθοδος που αποκαλείπτει την πλήρη ανατομία της καρδιάς με κάθε λεπτομέρια. Έχει ιδιαίτερη κλινική σημασία στην διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογραφία, όπου βλέπουμε την καρδιά από πολύ κοντά μέσω του οισοφάγου (με ένα τρόπο που μοιάζει με γαστροσκόπηση). Με την διοισοφάγειο απεικόνιση πετυχαίνουμε λεπτομερή έλεγχο της ανατομίας των βαλβίδων και την καλύτερη αξιολόγιση της λειτουργίας τους. Είναι η καλύτερη εξέταση για να δούμε επακριβώς την λειτουργία της μιτροειδούς (εικόνα) και αορτικής βαλβίδας. Η εξέταση επιτρέπει να καθορίσουμε με ακρίβεια το βαθμό ανεπάρκειας της βαλβίδας αλλά και να εκτιμήσουμε τη βαρύτητα της στένωσης και να κάνουμε το πλάνο της αντιμετώπισής της. Επίσης και σε ασθενείς που φέρουν προσθετικές βαλβίδες, είναι η καλύτερη εξέταση για να εξακριβώσουμε το βαθμό δυσλειτουργίας της προσθετικής βαλβίδας, να διαπιστώσουμε αν υπάρχει θρόμβος ή παραβαλβιδική διαφυγή. Σε ασθενείς με υπόνοια ενδοκαρδίτιδας είναι η μέθοδος εκλογής για να ανιχνεύσουμε εκβλαστήσεις στις βαλβίδες ή σε προσθετικό υλικό όπως τα βηματοδοτικά καλώδια. Επιπλέον, το διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα ενδείκνειται πριν την ηλεκτρική ανάταξη της κολπικής μαρμαρυγής για να ανιχνεύσει την πιθανή ύπαρξη θρόμβου μέσα στην καρδιά και να αποτρέψουμε το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια ακόμα πολύ σημαντική ένδειξη της εξέτασης είναι σε ασθενείς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο για την διερεύνηση της αιτίας του εγκεφαλικού. Μπορεί να εντοπίσει θρόμβους στις καρδιακές κοιλότητες να αποκαλλείψει μικρά ελλείματα-διόδους στα τοιχώματα της καρδιάς που πιθανόν να σχετίζονται με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και να μελετήσει την αορτή ως προς το μέγεθός της για πιθανό ανεύρυσμα αλλά και όσον αφορά την αθηρωμάτωσή της. Τέλος η εξέταση διενεργείται σε ασθενείς με ενδοκαρδιακή μάζα για να εκτιμήσουμε το μέγεθός της, την πρόσφυσή της και πως σχετίζεται με τις παρακείμενες καρδιακές δομές και τις λειτουργίες τους.

 

 

 

 

Οδηγίες προς τους εξεταζόμενους:

Ο ασθενής πρέπει να προσέλθει για την εξέταση νηστικός από 7 ώρες νωρίτερα. Τα φάρμακά του τα λαμβάνει κανονικά εκτός από εκείνα του σακχάρου, γιατί πρέπει να είναι νηστικός. Η εξέταση διενεργείται με τον ασθενή ξαπλωμένο στο πλάι. Ένας σωλήνας εύκαμπτος που στο άκρο του φέρει την κεφαλή του υπερήχου εισέρχεται από το στόμα στον οισοφάγο μέχρι το στομάχι (η εξέταση μοιάζει με την γαστροσκόπιση). Η εξέταση διενεργείται συνήθως με την χορήγηση ήπιας μέθης με ενδοφλέβια αναισθητικά φάρμακα ώστε να μην δυσφορεί ο ασθενής και να είναι πιο εύκολη και καλά ανεκτή η διαδικασία για τον ίδιο. Στον ασθενή χορηγείται οξυγόνο από την μύτη και παρακολουθούνται συνεχώς οι ζωτικές του λειτουργίες. Μετά το πέρας της εξέτασης ο ασθενής παραμένει στο χώρο της κλινικής μέχρι να υποχωρήσει η μέθη. Θα φύγει από την κλινική με τον συνοδό του γιατί δεν επιτρέπεται να οδηγήσει. Μπορεί να φάει 3 ώρες αργότερα.

 

Ο ιατρός έχει εκπαιδευτεί στη συγκεκριμένη τεχνική στο Hammersmith Hospital του Λονδίνου και στο Leiden University Medical Centre της Ολλανδίας και είναι πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC) για την διενέργεια της εξέτασης.

Βασίλειος Καμπερίδης MD, MSc, PhD, FESC

                                                                                      Καρδιολόγος